Levefællesskabet Mossø Bakke

En landsby for mennesker, fællesskab og bæredygtig livsstil
Landsbyfællesskab
Træbyggeri

Mossø Bakke er et landsbyfællesskab med 25 svanemærkede boliger, fordelt på et og to plan, samt et fælleshus. Projektet er skabt på initiativ af lokale ildsjæle i Alken, der har ønsket at skabe bæredygtige rammer, hvor fællesskab og værdifulde hverdagsoplevelser står i centrum. Med forskellige boligtyper og størrelser tilbyder Mossø Bakke et naturnært fællesskab, åbent for alle livsstadier og familietyper.

Vision

Landsbyfællesskabet ligger som en ny bydel i Alken på toppen af landskabet ned mod smukke Mossø. Visionen har været at kombinere det klassiske villakvarter med landsbytanken og det sociale fællesskab der hører til i et moderne landsbyfællesskab. Projektet stræber efter en høj grad af sammenhæng mellem bebyggelse, natur og landskab, og fremstår derfor som to små klynger placeret på en naturgrund, hvor landskab og hjemhørende planter binder området sammen i én visuel bevægelse. Boligerne placerer sig i forhold til landskabet og udsigten, samtidig med at de skaber et centralt byrum imellem boligerne, hvor naboskabet kan blomstre.

Årstal
2024
Sted
Alken, Skanderborg
Samarbejdspartnere
Thybo Ejendomsudvikling
Status
Under opførelse
Leverance
Totalrådgivning
Størrelse
3340 m²

Bæredygtighed

Projektet prioriterer en markant reduktion af CO2-udledning i bebyggelsen sammenlignet med traditionelle byggerier, hvilket mindsker den individuelle beboers miljøaftryk. Dette opnås primært gennem brugen af træ som hovedbyggemateriale og valg af materialer med lav CO2-belastning. For at styrke biodiversiteten anlægges vild beplantning og hjemmehørende plantearter, der understøtter et varieret dyre- og planteliv. Fælleshusets giver mulighed for at minimerer behovet for faciliteter i boligen, eksempelvis gæsteværelser og hjemmekontorer, da det i stedet kan finde sted i fælleshuset. Yderligere tiltag som byttecentraler og deling af ressourcer som værktøj, ladcykler og elbilsdele fremhæver beboernes engagement i et bæredygtigt og delende fællesskab.

Fællesskab

Mossø Bakke, et landsbyfællesskab med rødder i Alkens sociale engagement, repræsenteret af den frivilligt drevne købmand, bageri, café og Mejeriet, hjertet af landsbyen. Her er et mangfoldigt foreningsliv med aktiviteter for alle aldre. På bakketoppen udgør Mossø Bakke et selvstændigt fællesskab i det større byfællesskab, som ønsker at ramme balancen mellem privatliv og fællesskab. Mossø Bakke ønsker at skabe rammerne for fællesskab tæt på naturen, hvor alle, uanset familieformer, alder og livsstadie, kan finde sammen. Beboerne definerer fællesskabet, men dets kerne er naturen og fælleshuset, der åbner op for fællesmad og fælles aktiviteter.

Boligerne

Grundtanken bag grundplanerne er at optimere boligerne ved at gøre dem mindre uden at gå på kompromis med funktionalitet og æstetik. Den frigjorte plads anvendes til store fællesfaciliteter, der kan bruges til fødselsdagsfester, overnattende gæster og hjemmearbejde. Mossø Bakke er en sokkeludstykning, hvor hvert hus er en ejerbolig omgivet af fællesarealer. Beboerne kan frit indrette deres haveområder, der tilbyder plads til leg, dyrkning af planter og sociale aktiviteter. Boligerne og haverne udgør små øer i en samlet beplantning af hjemmehørende flora, mens ejerforeningen har mulighed for at udvide området med bærbuske, frugttræer og løvtræer efter behov.