Bofællesskabet Kløverbakken

Fremtidens bofællesskab
58 svanemærkede boliger
Årets Træbyggeri 2023

Bofællesskabet Kløverbakken omfatter 58 svanemærkede boliger fordelt på et og to plan, samt et fælleshus. Projektet er DGNB Guld certificeret, hvilket understreger dets høje niveau af bæredygtighed og miljøvenlighed. Med en åben landsbystruktur og en arkitektur, der fremhæver naturmaterialer som træfacader og grønne tage, inviterer det til både fællesskab og forbindelse til naturen.

Hovedgreb

Bofællesskabet Kløverbakken er skabt ud fra ideen om en åben landsbystruktur, der inviterer både forbipasserende og naturen ind. Bebyggelsen har et tydeligt hierarki, som opleves i måden bebyggelsen bliver tættere og højere mod centrum, hvor det samlende fælleshus ligger og afspejler landsbykirkens traditionelle rolle som samlingssted for byens borgere. En snoet, bilfri gade omslutter det tætte centrum og fungerer som et inviterende mødested for landsbyens beboere i alle aldre. Her opstår uformelle møder mellem naboer, leg og sociale interaktioner, der styrker fællesskabet og landsbyens sjæl.

Årstal
2022
Sted
Bendixminde, Odder
Samarbejdspartnere
Thybo Ejendomsudvikling
Status
Opført
Leverance
Totalrådgivning
Størrelse
7000 m²

Arkitekturen

Projektet fremstår med træfacader og grønne tage, der støtter op om byggeriets bæredygtige vision om at reducere CO2-aftrykket og fremme biodiversiteten. Bofællesskabets identitet har været afgørende for det karakteristiske arkitektoniske udtryk. Materialerne fremstår naturlige med en naturlig patinering over tid, og de grønne sedumtage tilføjer en kontinuerlig forandring gennem året, idet de varierer mellem røde og grønne nuancer igennem årstidernes skiften. Dette skaber en ærlighed i byggeriets materialer og giver en varm og imødekommende atmosfære, der styrker forbindelsen til naturen og indbyder til nærhed og tryghed.

Bæredygtighed

Bofællesskabet Kløverbakken er bæredygtigt bofællesskab, der er tegnet til at kunne skabe rammerne om socialt bæredygtigt liv, hvor man har mulighed for at komme hinanden ved og gøre hverdagen mere værdifuld i fællesskab. Drevet af beboernes høje ambitioner om at skabe et både socialt, finansielt og miljømæssigt bæredygtigt bofællesskab har der været et stort fokus på det klimaaftryk vi sætter i verden. Derfor bofællesskabets boliger reduceret væsentligt i størrelse i forhold til den gennemsnitlige nybygget villa i Danmark, samt udført i træ i konstruktion og beklædning med grønne sedum tage, som er med til at nedbringe CO2-forbruget samt sikrer en god biodiversitet.

Boligerne

Alle boliger har indgang fra gaden, hvilket sikrer en god kontakt til fællesskabet. Samtidig er boligerne designet med en overdækket ankomstzone, som skaber en blød overgang fra den fælles gade og ind til den private bolig. Inde i boligerne er der sikret forskellige privatlivszoner, som sikrer at der altid er et sted at trække sig hen, når man gerne vil være helt privat. Køkkenerne ligger derfor som udgangspunkt ud mod gade, så man kan hilse på sin nabo imens man laver mad, imens stuerne som udgangspunkt er placeret så de vender mest muligt væk fra fællesskabet.